Zirkon Taşı Faydaları
- Kişinin kendine olan saygısını ve dürüstlüğünü arttıran zirkon taşı, üzerinde taşıyan kişiyi kendi değerini bilmesi ve ona göre davranması için teşvik eder.
- Çekingen ve kendini ifade edemeyen kişilere cesaret verir.
- Depresyon, anksiyete ve yas gibi duygu durumlarının atlatılmasını kolaylaştırır. Vadesi dolmuş enerjileri geride bırakmaya yardım eder.
- Kıskançlık gibi negatif duyguları uzaklaştırır. Yaydığı pozitif enerji ile kişinin dönüşmesine ve kendini sevgiye açmasına yardım eder.
- Psişik yetenekleri güçlendirme ve sezgileri anlayarak kullanmaya yardım eder. Spiritüel enerjisi sebebiyle meditasyonlarda sıklıkla tercih edilen bir kristaldir.
Zirkon Taşı Özellikleri
- Doğal olarak altın sarısı/sarı, mavi, yeşil, kahverengi, kırmızı ve renksiz halde bulunabilen zirkon taşı, yoğun parlaklığı ve güçlü ışıltısı ile tıpkı elmasa benzeyen bir kristaldir.
- Birden fazla renk çeşidine sahip olan taşın her bir rengi farklı bir enerjiye ve faydaya sahiptir.
- Zirkon taşı saydam veya yarı-saydam olarak bulunabilir.
- Dünyanın her yerinde bulunabilen kristal, yoğunluklu olarak Avustralya’dan çıkarılmaktadır. Kamboçya, Myanmar, Nijerya, Sri Lanka, Tanzanya ve Brezilya gibi ülkeler, zirkon taşının çıkarıldığı yerler arasındadır.
- Elmas ile olan benzerliği sebebiyle “imitasyon elmas” olarak kullanımı yaygın olsa da tek başına zirkon taşı, kendine özgü özelliklere ve şifacı enerjilere sahiptir.
Zirkon Taşı Vücuda Yararları ve Etkisi
- Zirkon taşının karaciğeri uyardığına; alkol, nikotin ve benzeri bağımlılık yaratan maddelere karşı detoks etkisi yarattığına inanılmaktadır.
- Ateş düşürücü özelliği olduğu düşünülür. Ağrı ve krampları hafifletir.
- Hormonsal dengesizlikler sebebiyle yaşanan menstrüel ağrıları yatıştırır.
- Adrenal bezlerini dengeler ve güçlendirir. Bu sebeple gün içerisinde yaşanan stresi azaltmaya yardımcı olur.
- Uyku terörü ve kâbusları engelleyerek huzurlu ve deliksiz bir uyku çekmeyi sağlar.
Tüm bu özellikler, geçmiş dönemlerden günümüze gelen inanışlardır. Bilimsel hiçbir kanıtı bulunmamaktadır.
Zirkon Taşı Anlamı Nedir?
Zirkon taşının ismi, Farsça “zargun” kelimesinden gelmekte ve “altın renkli” anlamı taşımaktadır. Dünya üzerindeki en eski minerallerden biri olan zirkon, Viktorya döneminde elmas yerine kullanılan değerli taşlardan biri olmuştur.
Zirkon Taşı Nasıl Temizlenir?
Zihin, ruh ve fiziksel beden üzerindeki etkileriyle zirkon taşı, güçlü enerjilere sahip doğal bir taştır. Zirkon taşının temizliğinin düzenli aralıklarla ve uygun koşullarla gerçekleştirilmesi, kristalin enerjisinin en etkili şekilde çalışmasını sağlar.
- Ilık ve az sabunlu suda zirkon taşını yıkamak, kristalin fiziksel temizliği için başvurabileceğiniz bir yöntemdir. Zirkon taşını akan suda veya musluk altında yıkayabileceğiniz gibi, zirkon taşı takıları nemli veya kuru bir bezle silmek, tavsiye edilen temizleme yöntemleri arasındadır.
- Zirkon taşının enerji temizliği için ay ışığının enerjisinden faydalanabilirsiniz. Ay ışığını gören bir yerde zirkon kristalini birkaç saat veya gece boyu bırakmak, taşın negatif enerjilerden arınarak, ayın güçlü ve feminen enerjisi ile dolmasını sağlar.
- Tütsü dumanında taşınızı gezdirmek, zirkon taşı takılarınızda birikmiş negatif enerjileri arındırmanın yollarındandır. Adaçayı veya şifalı bitkilerden elde edilen tütsülerin dumanında kristallerinizi bir süre gezdirmek, enerji temizliği için en etkili yöntemlerdendir.
Zirkon Taşı Kullanımı
Zirkon taşının kullanımı antik çağlara dayanmakla birlikte, bu taşın aksesuarlar ve meditasyonlardaki kullanımı oldukça yaygındır. Spiritüel ve fiziksel bedeni dengeleme enerjisine sahip olan taş, meditasyon, yoga ve feng-shui çalışmalarında yaygın olarak tercih edilmektedir. Zirkon taşı takılara olan ilgi ise geçmişten günümüze kadar devam etmekte ve elmas gibi nispeten daha değerli taşların yerine takılarda zirkon taşı kullanılmaktadır. Doğal taş tasarım kolye, yüzük, küpe ve bileklikler, zirkon taşının yoğun olarak kullanıldığı aksesuarlardan bazılarıdır.
Zirkon Taşı Gerçek Mi Nasıl Anlaşılır?
Zirkon, elmasla olan benzerliği sebebiyle çeşitli imitasyon ve sahte ürünlerine rastlayabileceğiniz bir doğal taştır. Zirkon taşının gerçek olup olmadığını anlamak çok kolay olmamakla birlikte, göz önünde bulundurabileceğiniz birkaç fark bulunur.
- Zirkon taşı, “Cubic Zirconia” adı verilen başka bir taşla sıklıkla karıştırılmaktadır. Cubic zirconia adı verilen taş, elmasın yerini almak için insan tarafından üretilmiş sentetik bir taştır. Zirkon taşı ise doğal minerallerle oluşmuş doğal bir kristaldir. Zirkon taşı, imitasyon ürünlerinden daha pahalı, elmaslardan ise çok daha uygun fiyatlarda bulunur. Bu yüzden, gerçek zirkon taşı alışverişi yaparken fiyat araştırması yapılması tavsiye edilir.
- Zirkon taşının ucunu çakmakla ısıtmak, taşın sahte ve kalitesiz olup olmadığını anlamanın bir yoludur. Kısa süreli uygulamanız gereken bu yöntemde, ısıttığınız taşta renk değişikliği, erime ya da alev alma gözleniyorsa taş sahtedir.
- Taşın bir parçasını kırıp iç rengini gözlemlemek, birden fazla halde bulunan zirkon taşları için tavsiye edilir. Zirkon taşının bir kısmını kırarak iç ve dış yüzeylerini karşılaştırmak, sahte kristali ayırt etmenizi sağlayan yöntemler arasındadır.
Gerçek kristallerden üretilmiş aksesuarlarımızı ve diğer ürünlerimizi gözden geçirmek/satın almak için buraya tıklayın.
Zirkon Taşı Yıkanır Mı?
Zirkon taşı, yapısı gereğiyle su ile yıkanmaya uygundur. Fakat, zirkon taşı takıların uzun ömürlülüğü açısından suda yıkanmamaları tavsiye edilir.
Zirkon Taşı Hangi Taşla Kullanılır?
Zirkon taşının diğer doğal taşlarla birlikte kullanımı, zirkonun pek çok renk çeşidine sahip olmasından dolayı oldukça avantajlıdır. Her rengiyle farklı enerjiler taşıyan taş, kendisiyle benzer enerjilere sahip olan taşlarla veya spesifik enerjileri harekete geçirmek amacıyla çeşitli kristallerle birlikte kullanılabilir. Sodalit, garnet, morganit, sitrin ve pembe kuvars kristalleri, zirkon taşı ile birlikte kullanabileceğiniz pek çok taştan bazılarıdır.
Zirkon Taşı ile Meditasyon
Zirkon taşı özgüven kazanmak, pozitif enerjileri çekmek, bilgelik ve dürüstlük kazanmak için günlük hayatınıza dahil edebileceğiniz bir kristaldir. Bütün çakralar ile uyumlu çalışması ve nispeten dayanıklı bir taş olması, zirkon taşının meditasyonlardaki kullanımını kolaylaştırmaktadır. Zirkon taşıyla özellikle gündüz yapacağınız meditasyonlar, taşın enerjisinin tüm gün auranızı korumasına; taşın size canlılık, enerji, başarı ve şans getirmesine yardımcı olur. Zirkon taşıyla meditasyon yaparken kristalinizi avuç içinizde, yanınızda veya çakra bölgelerine yakın yerlerde tutabilirsiniz.
Zirkon Taşı Neden Çatlar
En dayanıklı doğal taşlar bile, sert çevresel koşullara ve fiziksel darbelere karşı tamamen dayanıklı değildir. Zirkon taşının kimyasallara maruz kalması veya sert fiziksel darbeler alması, taşın çatlaması veya kırılmasına sebep olabilir.
Doğal taşlar beklenmedik anlarda ve belirsiz sebeplerle çatladığında kafa karışıklığı yaratabilir. Taşınızın sebepsiz yere çatlaması, enerjisel sebeplere dayanmaktadır. Negatif enerjileri içine hapseden veya uzaklaştıran zirkon taşı, düzenli aralıklarla temizlenmediğinde negatif enerji yoğunluğundan dolayı çatlayabilir.
Zirkon Taşı Tarihi
Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan zirkon taşının yaklaşık 4 milyon yıl öncesinden beri var olduğu düşünülmektedir. İçerisinde bulunan az miktarda uranyum, taşın kimyasal yapısının ve renginin zaman içerisinde değişmesine ve bu sebeple tarihinin takip edilebilmesine olanak sağlamaktadır.
Orta Çağ döneminde kötülükleri uzaklaştırdığı, şans getirdiği ve kabusları önlediği gerekçesiyle kullanılan zirkon taşı, mavi rengiyle özellikle Viktorya İngiltere’sinde önemli bir yere sahipti. Bu dönemde elmasların yerini alarak kaliteli ve zengin bir duruşa sahip olan zirkon taşı takıların, ilerleyen yıllarda ısı işlemiyle farklı renkleri de üretilmeye başlanmıştır. Günümüzde zirkon taşı, takılardan çeşitli dekoratif eşya ve aksesuarlara kadar pek çok alanda kullanılmaktadır.
Zirkon Taşı Burçları
Zirkon taşı, boğa, terazi ve yengeç burçları ile uyumlu çalışır.
Zirkon Taşı Uyumlu Olduğu Çakra
Zirkon taşı bütün çakralarla uyumlu çalışır.
Zirkon Taşı Sertlik
Zirkon taşının Mohs skalasında sertlik derecesi 7,5’tir.
Zirkon Taşı Özgül Ağırlık
Zirkon taşının özgül ağırlığı 4,6 – 4,7’dir.
Zirkon Taşı Kimyasal Formül ve Grubu
Zirkon taşının kimyasal formülü ZrSiO4, grubu ise nezosilikatlardır.