Çakra Nedir?
“Çakra” kelimesi, Sanskritçede “tekerlek” anlamına gelmekte ve vücuttaki enerji noktalarını temsil etmektedir. 7 temel çakra bulunmakla birlikte, bu çakralar başın üzerinden başlayarak, omurga boyunca adeta düz bir çizgi şeklinde sıralamıştır. Çakralar, dönme hareketi ile enerjiyi vücudun ilgili noktalarına gönderir.
7 Çakra Taşları Hangileridir?
Her çakra, kendisini temsil eden bir renge sahiptir ve çakra taşları, genellikle bu renklerle uyumlu olacak şekilde seçilir. Doğal taşlar, çakraların dengelenmesinde etkin bir yol oynar. Her kristal kendine özgü bir enerjiye sahiptir ve bu enerji, doğru çakra ile uyumlandığında o çakranın dengelenmesine yardım eder.
Her çakra için tek bir tane taş yoktur ve belli bir çakra için seçeceğiniz taşın, o çakrayı temsil eden renkte olması (genelde öyle olsa da) zorunlu değildir. Burada önemli olan, enerjisine çekildiğiniz ve sizi tamamladığını düşündüğünüz taşları kullanmaktır. Listedeki kristaller değişebilse de, 7 çakra taşları aşağıdaki listede olduğu gibi örneklendirilebilir:
- Kök Çakra: obsidyen/kırmızı jasper
- Sakral Çakra: turuncu kalsit
- Solar Pleksus Çakrası: kaplangözü
- Kalp Çakrası: pembe kuvars/yeşim taşı
- Boğaz Çakrası: akuamarin
- Üçüncü Göz Çakrası: lapis lazuli
- Taç (Tepe) Çakrası: ametist
Çakra Taşı Neden Kullanılır?
Çakralar, organların, bedenin ve zihnin ihtiyacı olan ve onları geliştiren enerjileri sağlayan noktalardır. Çakraların dengeli çalışması, vücut ve zihin sağlığı için önemli olmakla birlikte dengesiz çalışan çakralar, fiziksel, ruhsal ve zihinsel problemlere, blokajlara ve rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.
Doğal taşlar, kendine has bir enerji ve şifalı özelliklere sahip olan kristallerdir. Her kristal farklı bir çakrayla bağlanır ve o çakranın enerjisiyle birlikte çalışır. Çakra taşının kullanılma sebebi, kristalin dengesiz çalışan çakralara enerji göndermesi ve oradaki blokajları şifalandırarak kaldırılmasıdır. Bu şifa, kan şekerini düşürme, anksiyeteyi yatıştırma ve kalp rahatsızlığı riskini azaltma gibi fiziksel olabileceği gibi; duygusal travmaların iyileşmesi, negatif düşüncelerden arınma ve kötü enerjilerden korunma gibi spiritüel etkiler de taşımaktadır.
Çakra Renkleri ve Bulunduğu Noktalar
Çakralar, omurganın taban kısmından başlayarak, başın tepe kısmına kadar sıralanmıştır. İlk sırada kök çakra bulunmakla birlikte, en son çakra taç çakrasıdır. Her çakra, sıralandığı düzlemde belli bir bölgeyi temsil eder ve hepsinin sahip olduğu temsili bir rengi bulunur.
- Kök Çakra: Bel kemiği ve cinsel organların arasında bulunur; rengi kırmızıdır.
- Sakral Çakra: Alt karında, göbeğin altında bulunur; rengi turuncudur.
- Solar Pleksus Çakrası: Karın bölgesinde, göğüs kemiğinin altında bulunur; rengi sarıdır.
- Kalp Çakrası: Göğsün ortasında bulunur; rengi yeşildir.
- Boğaz Çakrası: Köprücük kemiğinin üstünde bulunur; rengi turkuaz/mavidir.
- Üçüncü Göz Çakrası: Alnın ortasında bulunur; rengi indigo mavisidir.
- Taç (Tepe) Çakrası: Başın üst kısmında bulunur; rengi menekşedir.
Çakra Taşını İlk Olarak Ne Yapmalısınız?
İster çakra taşı olsun ister doğal taş aksesuar, yapılması gereken ilk şey, kristali arındırmaktır. Doğal taşlar, onu kullanan kişiye özgüdür ve enerjileri oldukça yüksektir. Bu sebeple, çakra taşını aldıktan sonra yapılması gereken ilk şey, taşınızın enerjisini arındırmaktır. Su, toprak, ay ve güneş ışığı ile doğal taş temizleme, başvurabileceğiniz yöntemler arasındadır.
Çakra taşlarının arındırılması yapıldıktan sonra, taşlarınızla uyumlanmanız için onlarla çalışmaya başlamalısınız. Kristallerinizi meditasyonlarınıza dahil edebilir, gün içinde çanta veya cüzdanınızda taşıyabilir, vücudunuza, çakraların bulunduğu bölgelere taşları yerleştirebilirsiniz. Çakra taşları, aksesuar formunda da kullanılabilmekte ve aksesuar olarak taşınan taşların enerjileri ile uyumlanmak daha kolaydır. Doğal taştan yüzük, kolye, bileklik veya küpe takmak, siz günlük hayatınıza devam ederken, taşların sizi şifalandırmasını sağlar. Boleyn Crystal’a ait doğal taş aksesuarları incelemek/satın almak için buraya tıklayın.
Kök Çakra ile Uyumlu Çakra Taşları
Denge, özgüven, istikrar, kuvvet, fiziksel güç ve saygı kelimeleriyle özdeşleştirilen kök çakra için, kırmızı veya siyah renkli doğal taşlar tercih edilmektedir.
- Kırmızı jasper
- Hematit
- Obsidyen
- Yakut
- Dumanlı kuvars
Sakral Çakra ile Uyumlu Çakra Taşları
Yaratıcılık, arzu, cinsellik, duygu ve keyif kelimeleriyle özdeşleştirilen sakral çakra için, turuncu veya sarı renkli doğal taşlar tercih edilmektedir.
- Kaplangözü
- Altın topaz
- Turuncu kalsit
- Turuncu karnelyan
Solar Pleksus Çakrası ile Uyumlu Çakra Taşları
Kişisel güç, korunma, kararlılık, özgüven ve hırs kelimeleriyle özdeşleştirilen solar pleksus çakrası için, sarı renkli doğal taşlar tercih edilmektedir.
- Kehribar
- Sitrin
- Sarı Apatit
- Kaplangözü
Kalp Çakrası ile Uyumlu Çakra Taşları
Sevgi, empati, duygusal denge, bilinç, iç huzur ve samimiyet kelimeleri ile özdeşleştirilen kalp çakrası için, yeşil ve pembe renkli doğal taşlar tercih edilmektedir.
- Pembe kuvars
- Yeşil aventurin
- Zümrüt
- Lepidolit
Boğaz Çakrası ile Uyumlu Çakra Taşları
İletişim, dürüstlük, ilham, yaratıcılık ve ifade kabiliyeti kelimeleri ile özdeşleştirilen boğaz çakrası için, açık mavi/turkuaz renkli taşlar tercih edilmektedir.
Üçüncü Göz (Alın) Çakrası ile Uyumlu Çakra Taşları
Spiritüellik, önsezi, yüksek bilinç ve psişik yetenek kelimeleri ile özdeşleştirilen üçüncü göz çakrası için, indigo, ya da diğer ismiyle çivit mavisi rengindeki doğal taşlar tercih edilmektedir.
- Lapis lazuli
- Mavi apatit
- Safir
- Tanzanit
Taç (Tepe) Çakrası ile Uyumlu Çakra Taşları
Bilgi, bilinç, spiritüellik, enerji ve aydınlanma kelimeleri ile özdeşleştirilen taç çakrası için, menekşe/mor ya da beyaz/renksiz renkli doğal taşlar tercih edilmektedir.