fbpx

Taş Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk kez doğal taş almak veya koleksiyonunuza yenisini eklemek, her zaman özen gerektiren ve aceleye getirilmemesi gereken bir iştir. Satıcının güvenilirliği ve taşın gerçekliği, dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardandır.

  • Seçeceğiniz taşa karşı hissettikleriniz, doğru kristali bulmanız için oldukça önemlidir. Nasıl bir taş seçeceğinizi bilmiyorsanız, kendinizi yakın hissettiğiniz veya görünüşünden çok etkilendiğiniz bir doğal taş seçmek, sizi doğru taşa yönlendirecek bir yöntemdir.
  • Kullanabileceğiniz diğer bir yöntem ise doğum haritanıza göre hareket etmektir. Doğum haritaları, sizlere eksik kaldığınız ve güçlü olduğunuz yönlerinizi gösterir. Eksik olduğunuz konuları tamamlamak için doğal taşlara başvurabilir, sizin için en doğru kristali bu yöntemle seçebilirsiniz.
  • Taşta karar kıldıktan sonra dikkat etmeniz gereken diğer önemli hususlardan biri ise satıcının güvenilirliğidir. Günümüz piyasasında pek çok sahte doğal taş bulunmasından dolayı, taşı aldığınız yeri özenle seçmeniz gerekir. Doğal taş fiyatları ve ürünlerin kalitesi, taşların gerçekliği ile ilgili size ipucu verebilir.

Doğal Taş Gerçeklik Testi

Doğal kristallerin gerçekliğini anlamak oldukça zor olabilir. Taşlar hakkında bilgi sahibi biri olmadığınız sürece, doğal kristallerinizi laboratuvar ortamında inceletmeden gerçekliğini anlamak yanıltıcıdır. Yine de, kendi başınıza deneyebileceğiniz birkaç yöntem bulunmakla birlikte, bu yöntemlerin tamamen doğru sonuçlar veremeyeceğini belirtmekte fayda var.

  • Uygulanabilecek en kolay yöntemlerden biri, taşın üzerindeki kusurları bulmaktır. Doğal taşlar, yapıları gereği tamamen pürüzsüz değildir ve yüzeylerinde çatlak veya baloncuklar bulundurur. Sahte taşlar ise genellikle oldukça pürüzsüz ve az kusurludur. Bir büyüteç yardımıyla, doğal taşların üzerindeki kusurları inceleyerek, taşın gerçek olup olmadı hakkında ipucu edinebilirsiniz.
  • Taşların renklerini incelemek, gerçeklik testinin önemli bir adımıdır. Doğal kristaller, sentetik taşlara kıyasla daha canlı ve göz alıcı renklere sahiptir. Doğal kristaller ışığın altına tutulduğunda, bu ışığı daha yoğun ve gözle görülür bir şekilde yansıtırlar.
  • Taşınızı ısıya maruz bırakmak, taş veya aksesuarlara oldukça zarar verebileceği için dikkatle uygulanmalıdır. Sentetik taşlar ısıtıldıkları zaman genellikle erir veya taşların boyaları akar. Bu sayede taşın gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.
tas

Doğal Taş Yanar Mı?

Sahte taşların aksine, doğal taşların erime dereceli oldukça yüksektir, bu sebeple yanmaz ve erimezler. Fakat, yüksek ısıya maruz bırakıldıkları zaman renk değiştirebilir ve deforme olabilirler.

Doğal Taş Neden Isınır?

Her doğal taşın kendine ait bir enerjisi ve etrafındaki negatifliği emebilme özelliği vardır. Doğal taşların enerjisi, onu üzerinde taşıyan kişinin enerjisi ile etkileşime girer ve bütünleşir. Doğal kristallerin ısınmasının sebebi, emdikleri negatif enerjileri pozitif olanlara dönüştürerek, kişiye rahatlama sağlaması ve enerji akışını düzenlemesidir. Diğer bir sebep ise, doğal kristalinizi uzun süre güneş ışığı altında bırakmak olabilir.

Ametist Taşının Gerçek Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

  • Ametist taşının gerçek olup olmadığını anlamanın ilk yolu, taşın rengini incelemektir. Genellikle mor ve menekşe tonlarına sahip olan gerçek bir ametist taşı, içerisinde tek bir renkten ziyade, mor renginin farklı tonlarını bir arada bulundurur. Taşınızı güneş ışığına tuttuğunuzda farklı renklerin yansımasını görmek, taşınızın gerçek olduğu anlamına gelir.
  • Sahte ametist kristalleri, yüzeyindeki çatlaklara renkli boyaların enjekte edilmesi ile oluşur. Taşın yüzeyindeki çatlakları inceleyerek, herhangi bir boya izi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Buna ek olarak, oldukça yoğun renklere sahip bir ametist taşı da, gerçek olmayan taşlar arasındadır.
  •  Doğal taşlar, oluşum evresinde geçirdikleri süreçten dolayı, içerisinde baloncuklar bulundurabilir. Fakat, kuvars grubuna ait olan ametist için, durum daha farklıdır. Bir büyüteç yardımı ile taşı inceleyin. Eğer içerisinde baloncuk oluşumları gözlemliyorsanız, bu, kristalinizin muhtemelen sahte olduğu anlamına gelir.
Adsiz tasarim 2022 10 18T151303.083

Pembe Kuvarsın Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  • Pembe kuvarsın gerçekliğini, taşın rengine bakarak anlayabilirsiniz. Gerçek bir pembe kuvars, soluk pembe tonlarına sahiptir. Fakat, çok koyu veya canlı renklere sahip bir kristal görürseniz, bu onun sahte olduğunun bir göstergesidir.
  • Diğer bir yöntem, tıpkı ametist taşında olduğu gibi, taşın içerisindeki baloncukları gözlemlemektir. Gerçek bir pembe kuvars taşının içerisinde baloncuklar bulunmaması gerekir.
  • Pembe kuvarsın gerçekliğini, ağırlığını hissederek anlayabilirsiniz. Sahte taşlar daha hafif hissettirirken, gerçek bir pembe kuvars kristali, camdan daha ağır ve yoğun hissettirecektir.
Adsiz tasarim 2022 10 29T214532.948

Ay Taşının Gerçek Olduğunu Nasıl Anlarız?

  • Ay taşının sahtesi, genellikle opalit taşından üretilir ve bu ayrımı yapmak için, taşın katmanlarını incelemek gerekir. Opalit taşının içinde katmanlardan ziyade, baloncuklar gözlenir. Gerçek bir ay taşı ise katmanlara sahip bir taştır.
  • Ay taşının kendine özgü bir ışıltısı bulunur. Işık altında açık mavi ve beyaza yakın bir ışıltı/yansımaya sahiptir. Eğer bu yansıma farklı ve çeşitli renklerde ise, taşın sahte olduğunu söylemek mümkündür.
  • Ay taşı, 6 ve civarında sertlik derecesine sahip bir taştır. Bu özelliği ile opalit ve camdan daha serttir. Ayrıca ten ile temasında, sahtelerine kıyasla daha soğuk bir his bırakır.
Adsiz tasarim 2022 10 29T213610.705

Bir cevap yazın

Wishlist 0
Continue Shopping