fbpx

İncinin Hakiki Olduğunu Anlama Yöntemleri

Son derece şık ve değerli bir aksesuar malzemesi olan inci, pek çok farlı şekil, boyut ve renkte bulunur. Görünüşüne göre kalitesi değişen bu narin taşın, günümüz piyasasında fazlaca imitasyonu bulunmaktadır ve bu sebeple, inci satın alırken son derece dikkat edilmelidir. İncinin hakiki olduğunu anlamanızı sağlayacak birkaç yöntem bulunmakla birlikte, bu yöntemlerden bazılarının, incilere ve doğal taş kolye, bileklik, yüzük ve küpelere zarar verebileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir.

  • Kusur arama yöntemi, inci ve diğer tüm doğal taşlar için uygulanan başlıca yöntemlerdendir. Doğadan gelen ve doğal süreçler ile oluşan inci, hiçbir zaman mükemmel bir görünüme sahip olmaz. İmitasyon inciler, boyut, şekil ve parlaklık açısından eşit olarak üretilirken; gerçek incilerin şekillerinde yamukluk, parlaklığında eşitsizlik ve yüzeyinde kusurlar bulunabilir.
  • Genellikle kaliteli incilerde gözlenirken imitasyon incilerde bulunmayan özellik, incinin üst ton rengine sahip olmasıdır. Işık altında incinin yüzeyinde, gövde renginden farklı renkte bir yansıma gözlemliyorsanız, incinizin hakiki olma olasılığı yüksektir.
  • Dişe sürtme testi, gerçek incilere zarar verebilen, fakat gerçek inciyi sahtesinden ayırmak için etkili bir testtir. Dişinizin ucuna inciyi sürttüğünüz zaman, gerçek incinin üzerinde bulunan sedef tabakası pullanarak, pürüzlü bir yapıya sahip olacaktır. Sahte incinin yüzeyinde ise, neredeyse hiçbir hasar ve değişiklik gözlenmemekle birlikte, olduğu gibi parlak ve pürüzsüz kalır.
  • Bu yöntem de dişe sürtme testi ile benzerlik gösterir. İki gerçek inci birbirine sürtüldüğü zaman, incilerin yüzeylerinde pürüzlü bir görünüm oluşur. Bu, incilerin gerçek olduğunu gösterir.
  • İncinin şekli, gerçek olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur. Her inci nadirdir ve hepsi kendine özgü bir şekle sahiptir. Hakiki bir incinin mükemmel bir şekilde yuvarlak olması oldukça nadirdir ve bu incilerin fiyatları oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra inciler, farkı boyutlarda ve şekillerde bulunurlar; uygun fiyatlı ve tamamen yuvarlak şekle sahip bir inci, yüksek olasılıkla sahte olacaktır.
Adsiz tasarim 2022 12 04T011012.233

Gerçek İnci Ne Renk Olur?

Gerçek inciler, en bilinen renkleri ile beyaz, krem ve sarımsı tonlara sahip olarak bulunur. Gümüş, siyah ve gri renkleri de aynı derecede yaygın olan inciler, oldukça geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Bunun yanı sıra inciler, ana renklerine ek olarak, üst ton adı verilen ikinci bir renk geçişine sahiptir. Yaygın olarak pembe ve kremsi renklerde görülen üst tonlar, yeşil, mavi veya mor renklerine de sahip olabilmektedir.

Gerçek İnci Soyulur Mu?

Sedef katmanlarından oluşan inciler, ne yazık ki soyulabilir. Bu özelliğiyle gerçek inci, imitasyon ürünlerden ayrılır. İncinin darbe alması, kimyasallara maruz kalması, bir yerlere sürtünmesi gibi durumlar, incinin soyulmasına sebep olmaktadır.

Gerçek İncinin Özellikleri Nelerdir?

  • Günümüzde gerçek inciler, Çin, Filipinler, Japonya, Amerika, Avustralya, Basra Körfezi, Madagaskar ve Güney Pasifik Adaları’nda çıkartılmaktadır.
  • Üretildiği yumuşakçanın cinsine ve çıkarıldığı suyun niteliğine bağlı olarak değişen inci rengi, beyaz, kahverengi, pembe, siyah, mavi ve altın renklerine sahip olabilmektedir.
  • İncinin sertlik derecesi 2,6 – 4,6 arasında değişiklik göstermektedir.
  • Spiritüel anlamda feminen enerjiye sahip olan inci, maskülen ve feminen enerjilerinin dengelenmesinde; çakra ve meditasyon çalışmalarında kullanılmaktadır.
  • Değerli taşlar arasında önemli bir yere sahip olan inci, sadakati, bağlılığı ve kararlılığı sembolize etmektedir.
  • Gerçek inciler oldukça hassastır ve uygun koşullarda muhafaza edilmelidir. Kuru ve sıcak ortamlar, güneş ışığı, asit ve yüksek nem koşulları, incilerin ömrünü kısaltır.
No products found

Gerçek İnci Şekil Değiştirir Mi?

Gerçek inci, nemi sever ve kuru ortamlarda yapısal bozulmalar yaşayabilir. Bu sebeple iyi muhafaza edilmesi gereken inciler, kötü koşullar altında şekil ve renk değişikliklerine uğrayabilir.

Adsiz tasarim 2022 12 04T011126.349

Kaç Çeşit İnci Var?

İnciler, en genel hali ile “kültür incisi” ve “doğal inci” olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal inciler, oldukça nadir bulunmakla birlikte, neredeyse yok denecek kadar azdır. Kültür incilerinin oluşum süreci ve özellikleri, doğal inciler ile aynıdır. Aralarındaki tek fark, kültür incilerinin insan yardımı ile zamanla oluşmalarıdır. Bunun sebebi ise günümüzde doğal incilerin, oluşması için ihtiyacı olan zaman ve doğal koşulları bulmasının zorlaşmasıdır.

Kültür incileri ve taklit incilerin aynı kategoride bulunması ile alakalı bir yanılgı olsa da, bu bilgi yanlıştır ve kültür inciler, imitasyon değildir. Kültür incileri, kendi içinde dörde ayrılır.

  • Akoya İncisi
  • Freshwater İncisi
  • South Sea İncisi
  • Tahiti İncisi

Bir cevap yazın

Wishlist 0
Continue Shopping