Peridot Taşı Faydaları
- Kalp çakrası ile ilişkilendirilen peridot, onu üzerinde taşıyan kişiye huzur, mutluluk ve sakinlik verir.
- Enerjinizi arttırır ve yaratıcılığınızı harekete geçirir.
- İşinize odaklanmanız için gereken odak ve enerjiyi sağlar.
- Kalbi ve ruhu arındıran bir taştır. Bu sebeple stres ve anksiyete için faydalıdır.
- Hayatına sağlam temeller üzerine kurulmuş bir ilişkiyi çekmek isteyenler için idealdir. Çiftler arasında güven sağlar.
Peridot Taşı Özellikleri
- Sarıdan yeşile çalan, zeytin yeşili ve koyu yeşil renkleri bulunur.
- Amaç ve odak kelimeleri ile ilişkilendirilse de faydaları oldukça kapsamlıdır.
- En büyük ve en değerli örneği Mısır’da çıkarılmış olup, Amerika’nın Arizona eyaletinde bolca bulunmaktadır.
- Renginden dolayı, “akşam zümrüdü” olarak da bilinmektedir. Ayrıca ışık enerjisi ile özdeşleştirilen bir taştır.
- Çin, Brezilya, Norveç, Kanarya Adaları, Avustralya, Hawaii, Brezilya ve Güney Afrika, peridot taşının en güzel örneklerinin çıkarıldığı ülkelerdendir.
Peridot Taşı Vücuda Yararları ve Etkisi
- Peridot taşı toksinleri arındırma özelliği ile bilinir. Özellikle metabolizmayı ve ciğerleri arındırır.
- Doku ve hücre yenilenmesini hızlandırır.
- Cilt için faydalı olduğu söylenir. Ciltteki kızarıklıklar ve döküntüleri iyileştirir; cildin parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.
- Ateş düşürücü etkisi olduğuna inanılır.
- Kaslardaki kasılmaları rahatlatıcı etkisi bulunur.
Tüm bu özellikler, geçmiş dönemlerden günümüze gelen inanışlardır. Bilimsel hiçbir kanıtı bulunmamaktadır.
Peridot Taşı Anlamı Nedir?
Rengini içerisindeki demir mineralinden alan peridot taşı, yoğun miktarda magnezyum içeren doğal bir kristaldir. Diğer adı “zebercet” olan peridot taşının ismini, Arapça’da “mücevher” anlamına gelen “faridat” kelimesinden aldığı düşünülmektedir.
Peridot Taşı Nasıl Temizlenir?
Tıpkı diğer doğal taşlar gibi, peridot taşı da güçlü bir şifacıdır. Bu sebeple, enerjisinin yenilenebilmesi için belli aralıklarla arındırılması gerekmektedir. Peridot taşını temizlemenin birkaç basit yöntemi bulunmaktadır.
- Peridot taşı, ılık ve isteğe bağlı olarak sabunlu su ile nazikçe arındırılabilir. Eğer sabun kullanmayı tercih edecekseniz, sonrasında taşınızın sabundan iyice arındığına emin olun. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sıcak kullanımından kaçınmaktır. Peridot taşı ani ve yüksek ısı değişimleri ile zarar görebilen bir taştır.
- Taşınızın enerjisini arındırmak ve güçlendirmek için, onu ay veya güneş ışığı altında bekletebilirsiniz. Ay ışığında gece boyu bekletmek peridot taşı için oldukça uygun bir yöntem olmakla birlikte, birkaç saatlik güneş ışığı enerjisi de taşınızı arındırmaya yeterli olacaktır.
- Doğal bitkilerden veya adaçayından yapılmış bir tütsünün dumanında peridot taşını gezdirmek, taşın enerjisini temizlemek için etkili bir yöntemdir. Taşınızı uzun süre kullandığınızı ve enerjisini arındırmanız gerektiğini düşünüyorsanız, bu basit ve etkili yönteme başvurabilirsiniz.
Peridot Taşı Kullanımı
Özellikle aksesuarlarda kullanımı yaygın olan peridot taşı, meditasyonlar ve feng-shui çalışmalarında da sıklıkla kullanılır. İş yerine denge, adalet ve yaratıcılık enerjisi getiren peridot, ev ortamında mutlu bir atmosfer yaratmak için de etkilidir. Bunun yanı sıra, peridot taşından kolye, bileklik, yüzük ve küpe takmak, bu eşsiz kristalin faydalarını hissetmenin en etkili ve en güzel yollarından biridir.
Peridot Taşı Gerçek Mi Nasıl Anlaşılır?
Peridot taşı, rengi itibari ile oldukça özel bir taştır ve diğer doğal taşlarla, peridot taşının rengini taklit etmek mümkün değildir. Zebercet taşının sahtesi, cam kullanılarak üretilir ve taşın gerçek olup olmadığını anlamak için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunur.
- Peridot taşının kendine has rengi, doğal veya yapay fark etmeksizin, hiçbir ışık altında değişiklik göstermez. Taşınızı farklı ışıklar altında inceleyin. Eğer rengi kahverengi, sarı veya yeşilin farklı tonlarında görünüyorsa, cam olması muhtemeldir.
- Doğal taşlar, doğaları gereği kusurlara sahiptir ve neredeyse kusursuz olan hiçbir doğal taş yoktur. Peridot taşınızın gerçekliğini anlamak için, taşın içerisinde bulunabilecek kalıntıları inceleyin. Hava baloncukları yerine farklı türde kusurlar bulunuyorsa, taşınız gerçektir.
- Peridot taşınızı bir ışık kaynağı altına tutun ve taşın yansımasını inceleyin. Zebercet taşı, birden fazla kırılmalara sahip olan bir taştır ve ışık altına tutulduğu zaman, birden fazla ışık hüzmesi çıkarır. Eğer tek bir tane görürseniz, taş muhtemelen sahtedir.
Peridot Taşı Yıkanır Mı?
Peridot taşının suda yıkanmasında bir sakınca yoktur. Fakat, ısı değişimlerine karşı hassas olan taş, sıcak su altında yıkanmamalıdır.
Peridot Taşı Hangi Taşla Kullanılır?
Her doğal kristal kendine özgü bir enerjiye sahiptir ve bu enerji, diğer doğal taşların enerjileri ile güçlendirilebilir. Bolca mutluluk enerjisine sahip olan peridot taşı, ona benzer özelliklere sahip kristallerle birlikte kullanıldığında, taşın enerjisi artar ve faydaları güçlenir. Zebercet taşıyla birlikte kullanabileceğiniz taşlardan bazıları sitrin, şeffaf kuvars ve yeşil turmalindir.
Sitrin taşı kişiyi cömert olmaya teşvik ederken, zenginliğini korumasına yardım eder. Peridot taşı ise iyi şans ve bereket getirir. Peridot ve sitrin taşlarının birlikteliği, hayatına zenginlik ve iyi şans çekmek isteyenler için mükemmeldir.
Şeffaf kuvars taşı güçlü bir arındırıcı ve şifacıdır. Peridot taşının koşulsuz sevgi ve mutluluk enerjisi şeffaf kuvarsın enerjisi ile birleştiğinde, ruhu ve bedeni arındıran ve kişiyi dengeleyen güçlü bir birliktelik sağlanır. Öte yandan peridot ve yeşil turmalin taşlarının birlikteliği, psişik saldırılara karşı oldukça etkilidir. Bu iki taşın enerjisi, spiritüel çalışmalarda da kullanılabilir.
Peridot Taşı ile Meditasyon
Işığın taşı peridot, hareket enerjisi taşıdığı kadar, sakin ve şifacı bir enerjiye de sahiptir; bu sebeple meditasyonlarda oldukça etkilidir. Kalp çakrası ile ilişkilendirilen taş, sürekli tekrarlayan ve iyileşmeyen duygusal yaraların nedenlerinin ortaya çıkmasına yardım eder; bu süreçte kişiye rehberlik eder. Aynı zamanda, sevdikleri ile iletişim problemi yaşayanlar, peridot taşını meditasyonlarına dahil ederek bu problemin üstüne gidebilirler.
Peridot Taşı Neden Çatlar?
Peridot taşı, çatlamalara oldukça yatkın olan, narin bir doğal kristaldir. Bu taşın diğer kristallerden ayrı tutulması, yüksek ısıya maruz bırakılmaması ve dikkatle taşınması tavsiye edilir. Taşınızı düşürmek veya bir yere çarpmak, taşın çatlamasına sebep olabileceği gibi, buna sebep olan bazı spiritüel nedenler bulunur.
Zebercet taşı, tıpkı diğer doğal kristaller gibi güçlü bir enerji taşıdır ve kişiye mutluluk verir. Bazen taşlar, negatif enerjinin fazlalığı, ortama uyum sağlayamamaları ve kişiye olan görevlerini tamamlamaları sebebi ile çatlayıp kırılabilirler. Bu yüzden peridot taşının enerjisi, belli aralıklarla arındırılmalıdır.
Peridot Taşı Tarihi
Mısır’ın ulusal mücevheri olan peridot taşı, oldukça geçmişe dayanan bir kristaldir ve eski papirüslere göre, bu taşın tarihinin M.Ö. 1500 yılına dayandığı bilinmektedir. Antik Çağlarda ana kaynağı Kızıldeniz’deki Topazia Ada’sı olan peridot taşının, oyma tılsımlarda kullanıldığı bilinmekte; ada sakinlerinin ise Firavun’un hazinesi için peridot kristali toplamaya zorlandıkları düşünülmektedir.
Orta çağda Avrupalılar tarafından Haçlı Seferlerinden getirilen peridot taşı, kiliselerde tabakları ve cübbelerini süslemek için kullanılmıştır. Aynı zamanda antik İbraniler tarafından da bilinen taşın, Hz. Musa’nın kardeşi olan Harun tarafından kullanıldığı ve kıyamet metinlerinde geçtiği de söylenmektedir.
Peridot Taşı Burçları
Peridot taşı, aslan, başak, ikizler, yay ve akrep burçları ile uyumludur.
Peridot Taşı Uyumlu Olduğu Çakra
Peridot taşı, kalp ve solar pleksus çakraları ile uyumludur.
Peridot Taşı Sertlik
Peridot taşının sertlik derecesi 6,5 – 7 arasındadır.
Peridot Taşı Özgül Ağırlık
Peridot taşının özgül ağırlığı 3,3 – 3,4 arasındadır.
Peridot Taşı Kimyasal Formül ve Grubu
Peridot taşının kimyasal formülü (Mg,Fe)2SiO4, grubu ise olivinlerdir.