Boleyn Kızı Gerçek Mi
“Boleyn Kızı” veya orijinal ismi ile “The Other Boleyn Girl”, 2001 yılında Philippa Gregory tarafından yazılmış ve daha sonraları sinemaya uyarlanmış tarihi bir romanın ismidir. Boleyn Kızı, Kral VIII. Henry’nin gözüne girmek ve kalbini çalmak için yarışan iki kardeş, Anne ve Mary Boleyn’in hikayesini anlatır. Bazıları bu eseri tarihi açıdan oldukça yanlış bulsa da, diğerlerine göre Tudor İngiltere’sinin klostrofobik ve kaotik ortamı oldukça doğru bir şekilde yansıtılmaktadır.
Anne Boleyn Ölümü
Anne Boleyn, tarihçilerin kafalarını karıştıran ve doğruluğu büyük ölçüde saptırıldığı düşünülen bir hayat yaşamıştır. Üç yıllık evliliğinin sonunda VIII. Henry tarafından idam cezasına mahkûm edilen Anne, 1536 yılında Londra Kulesi sınırları içerisindeki Tower Green’de başı kesilerek hayatına son verilmiştir. Anne Boleyn’e yüklenen suçlamalar arasında zina, ensest, krala karşı komplo planları, cadı ve büyücülük gibi sebepler bulunsa da, tarihçiler, bu suçlamaların Kral Henry’nin, erkek bir varis veremediği gerekçesi ile Anne Boleyn’i eş statüsünden düşürerek üçüncü eşi Jane Seymour’la evlenmek için düzenliği bir plan olduğu kanısına varmışlardır.
Anne Boleyn Hikayesi & Hayatı
İngiltere’nin en meşhur ve en tartışmalı kraliçesi olan Anne Boleyn, aristokrat bir ailenin kızıdır. Babası Sir Thomas Boleyn, annesi ise Elizabeth Howard olan Anne’in, Mary ve George adında iki kardeşi vardır. Soylu ve oldukça güçlü bir aileden gelen Anne, çocukluğunu Fransa’da geçirerek oranın kültürü öğrenmiş; eğitimini almış ve 1522 yılında İngiltere’ye geri dönmüştür. Sarayda kralın metresi olan kız kardeşi Mary’e katılan Anne, dönemin güzellik anlayışının dışındaki uzun simsiyah saçları, koyu renk gözleri ve soluk teni ile sarayda kral dahil olmak üzere pek çok genç erkeğin ilgisini çekmiş ve Henry’nin emri ile, Anne’in Lord Henry Percy ile planlanan evliliği bozulmuştur.
Sarayda, kralın ilk eşi olan Aragonlu Katherine’nin maiyetine giren Anne, Henry’nin dikkatini çekmiş ve kral, Anne’e aşık olmuştur. Henry, aşkına karşılık bulamayınca Anne’i saraydan uzaklaştırmış ve genç kadının fikrini kolay kolay değiştirememiştir. Hem VIII. Henry’nin hem de İngiltere’nin kraliçesi olmak isteyen Anne, kralla evlenmek için bazı şartlar koymuş ve buna rağmen kralın ona sırılsıklam aşık olması, Henry’nin Anne tarafından büyülendiğinin düşünülmesine yol açmıştır. Henry ile evliliğinde ardı ardına iki düşük yapması, Anne Boleyn’in cadı olduğu fikrinin güçlenmesini sağlamış ve saldırgan tarihçiler tarafından yapılan tasvire göre, boynundaki büyük beni ve bir elinde altı parmağı olduğu iddiası, dönemin tasvirine göre Anne’i cadılıkla suçlamaya yetmiştir.
1533 yılında Aragonlu Katherine’le evliliğini sonlandıran ve Anne Boleyn ile evlenen VIII. Henry, bu kararı ile ülkesini Katolik Kilisesi’nden ayırmış ve İngiliz Reformasyonun ilk fitilini ateşlemiş; Anglikan Kilisesi’ni kurarak boşanmasını resmileşmiştir. Anne ile olan evliliğinden hayatta kalan tek kızları I. Elizabeth’dir. Üç senelik evliliğin ardından, cadı kraliçe Anne Boleyn çeşitli suçlamalarla idama mahkum edilmiş; Henry ise Jane Seymour ile evlenmiştir.
Boleyn Kızı Elizabeth Kimdir
VIII. Henry ve Anne Boleyn’in kızı olan I. Elizabeth, Tudor Hanedanlığı’nın son hükümdarıdır. I. Mary’den sonra tahta oturan Elizabeth, Mary’nin İngiltere’yi tekrar Katolik yapmak uğruna uyguladığı katı kurallardan sonra oldukça zor bir yönetim sürecine girmiş ve yaşadığı süre boyunca sürekli mücadele etmek zorunda kalmıştır. Katolik bir dünyada Protestan bir kadın olarak verdiği savaş ve ülkesini tekrar Protestanlığa geçirişi, Papa dahil pek çok kişinin Elizabeth’e düşman olmasına sebep olmuştur.
Tıpkı annesi gibi oldukça güçlü ve zeki bir kadın olan Elizabeth, hayatı boyunca hiç evlenmeyerek “Bakire Kraliçe” lakabını kazanmıştır. Evlenmemesinin sebebi ise, ona yaklaşan adamların tahtına göz diktiğini fark etmesi ve bu sebeple onları reddederek, tahtını uzun yıllar koruyabilmesidir. I. Elizabeth döneminde altın çağını yaşayan İngiltere, adeta kendi içinde bir Rönesans dönemi yaşamış ve kraliçenin yöneticilikteki ustası ve zekâsı ile, ülkede uzun bir barış ve huzur dönemi yaşanmıştır.
Anne Boleyn Kaç Yaşında Öldü
Anne Boleyn’in, idama mahkûm edildiği 1536 yılında 29-36 yaşları arasında olduğu tahmin edilmektedir.
Anne Boleyn Doğum Tarihi
Anne Boleyn’in doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, 1501-1507 tarihleri arasında doğduğu düşünülmektedir.
Anne Boleyn ve Boleyn Crystal
Anne Boleyn, Tudor Hükümdarlığı’nda dönemin makbul kadın anlayışı karşısında bütün gücü ve kararlılığıyla durmuş, gelenekleri yıkarak bir kadının aklına koyduğu her şeyi yapabileceğini, feminizm kelimesinin henüz esamesi okunmayan zamanlarda göstermiştir. Ataerkil toplumun içerisinde bütün özgüveni ve dişiliğiyle ön plana çıkan bu güçlü kadın, tarihin belki de ilk feministlerinden biridir. Anne Boleyn, boynundaki ikonik inci kolyesiyle Boleyn Kristal’in doğal taş tasarımlarına ilham olmuş; bütün Boleyn kızlarına güç vermiş ve vermeye devam etmektedir.